Întrebări sociologice în cercetarea doctorală

Școala Doctorală de Sociologie a Universității din București, împreună cu Colegiul Noua Europă, Journal of Comparative Research in Anthropology and Sociology  – Compaso și Master of Research in Sociology – MoRiS a găzduit joi, 15 decembrie 2011, ora 17.00, Sala de Consiliu,  un Atelier privind specificul perspectivei sociologice în cercetarea doctorală.

Participanți

Cristina Arvatu Vohn, doctorandă, UB

Delia Bădoi, doctorandă, UB

Cristina Bichir, doctorandă, UB

Ana-Maria Borlescu, doctorandă, UB

Anca Simona Ciotlăuș, doctorandă, UB

Gabriela Condurache, doctorandă, UB

Monica Costache, doctorandă, UB

Alexandra Deliu, doctorandă, UB

Alexandra Gheondea Eladi, doctorandă, UB

Mihaela Ghișa, doctor în sociologie, UB

Alexandra Ghiță, sociolog

Alexandra Grigorescu, masterandă, UB

Bogdana Humă, doctorandă, UB

Adina Iorga, doctorandă, UB

Puiu Lățea,  profesor asociat, UB

Alina Petra Marinescu, masterandă, UB

Ștefania Matei, doctorandă, UB

Iulia Modiga, doctorandă, UB

Cosima Rughiniș, conferențiar, UB

Valentin Stanciu, doctorand, UB

Cristina Daniela Timofte, doctorandă, UB

Laura Tufă, doctorandă, UB

George Zamfir, sociolog

 

Apelul la participare

 

Deși structura logică a unui proiect de cercetare pornește prin formularea temei și a întrebărilor, desfășurarea sa cronologică deseori include ezitări, ocoliri și întoarceri. Chiar și spre finalul unei cercetări persistă întrebări precum: Ce anume încercăm să aflăm? Ce anume putem spera să lămurim? Care dintre întrebările care se deschid continuu, pe parcursul cercetării, merită urmărite – și ce facem cu întrebările nedorite?

 

Vă invităm la o discuție privind problematica și specificul unei cercetări sociologice – pornind de la o serie de întrebări de sprijin:

-          Cum apare primele întrebări ale unei cercetări sociologice? Cum evaluăm aceste întrebări, pentru a le alege pe cele potrivite pentru proiectul nostru?

-          Cum putem clasifica întrebările de cercetare? Ce rost sau utilitate au distincții precum:

  • Întrebări tematice / metodologice
  • Întrebări empirice / teoretice
  • Întrebări sociologice / psihologice / economice / etice / filosofice / politice

-          Ce relevanță are profilul disciplinar al întrebărilor pentru un proiect de cercetare doctorală în sociologie? Este folositor să căutăm întrebări sociologice – și, dacă da, cum le identificăm? Pot întrebările sociologice să coexiste cu întrebări având alte orientări disciplinare?

-          Cum se leagă întrebările sociologice de problemele sociale?

-          Cum se leagă întrebările sociologice de metodele de cercetare sociologice? Există un specific disciplinar al metodelor, sau este acesta mai degrabă al întrebărilor?

-          Ce înseamnă o întrebare de cercetare bună, pentru un proiect din Școala doctorală de sociologie?

-          Ce înseamnă originalitatea unei întrebări?

-          Ce este aceea o întrebare (respectiv, o cercetare) relevantă?

 

Participarea este deschisă tuturor masteranzilor în sociologie, doctoranzilor și absolvenților Școlii doctorale de sociologie, Universitatea din București, precum și invitaților acestora.

 

Discuțiile vor porni de la scurte prezentări scrise ale întrebărilor de cercetare realizate de doctoranzi. Vă invităm să ne trimiteți astfel de prezentări, de 2-3 pagini, până marți, 13 decembrie, precizând întrebările Dvs. actuale de cercetare și alte detalii precum istoria lor, justificarea lor, sau o evaluare personală prin referință la punctele de mai sus sau la alte criterii pe care le considerați relevante, la adresa: punct.ochit@sas.unibuc.ro

 

Moderatorii discuțiilor vor fi Puiu Lățea, profesor asociat la Universitatea din București, și Cosima Rughiniș, conferențiar la Universitatea din București.