Genul in practica cercetarii sociale

Atelierul “Genul în practica cercetării sociale” este organizat în cadrul Conferinței anuale a cercetării în sociologie și asistență socială, Universitatea din București.

***

Genul este un concept cheie, frecvent invocat în cercetarea socială, cu întemeieri teoretice multiple. Secțiunea dedicată genului în practica cercetării sociale invită prezentări și discuții privind conceptualizarea genului în cercetările empirice din disciplinele socio-umane. Câteva dintre întrebările propuse participantelor și participanților la această secțiune, cu referire la cercetările proprii sau ale altor autoare / autori, sunt:

-          Care sunt definițiile explicite și implicite ale genului folosite în cercetările empirice discutate? Care sunt perspectivele teoretice invocate pentru evidențierea genului și a relevanței sale?

-          Care este forța explicativă atribuită genului și cum este aceasta întemeiată teoretic?

-          Care sunt procesele de constituire, re/constituire și de-construire a genului invocate, explicit sau implicit? Care este importanța teoretică a inegalității în înțelegerea genului? Cum este constituit genul în relație cu alte clasificări sociale?

-          Ce experiențe, observații sau date empirice sunt prezentate pentru a evidenția relevanța genului?

-          Ce concepții etice și politice sunt asumate de autoare / autori în studiile analizate?

Aceste întrebări vor fi un punct de pornire al discuțiilor privind întemeierea teoretică și filosofică a cercetărilor empirice orientate către înțelegerea genului.

Vă invităm să trimiteți rezumate de 500-1000 de cuvinte, până la data de 25 aprilie 2011,  la adresa:

mail enigel

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>