Rationalitatea

29 martie 2011: Raționalitatea – cariera unui concept în cercetarea socială:

Apel la contribuții

Programul întâlnirii

 

***

 

Școala doctorală de Sociologie a Universității din București, împreună cu Colegiul Noua Europă, Journal of Social Theory and Research – JSTR, Journal of Comparative Research in Anthropology and Sociology – Compaso și Master of Research in Sociology vă invită, în data de 29 martie 2011, la discutarea unui concept care animează cercetarea despre oameni și societăți: raționalitatea.

Seminarul este destinat tinerilor cercetători în disciplinele sociale și umaniste.

Vă invităm să participați cu scurte prezentări și exemple ale felului în care rațiunea și raționalitatea își fac simțită prezența în cercetarea dumneavoastră.

 

Câteva dintre întrebările care vor ghida discuțiile sunt:

 

Modele ale cunoașterii umane -          Ce fel de modele ale cunoașterii, deciziilor și acțiunilor oamenilor sunt prezente, implicit sau explicit, în cercetarea dvs.?-          Este cunoașterea științifică pe care o căutați ghidată de raționalitate?-          Este raționalitatea relevantă pentru a înțelege cunoașterea comună?-          Cum diferă raționalitatea individuală de cea a interacțiunilor, organizațiilor sau instituțiilor?
Comunități organizaționale și disciplinare -          Ce rol are conceptul de raționalitate în comunitatea disciplinară cu care vă identificați?-          Ce influență are raționalitatea organizațională asupra cercetării?
Despre concepte și teorii -          Ce înțelegere a raționalității este cea mai potrivită pentru cercetarea dvs.?-          Care este relevanța conceptelor înrudite, precum raționalitatea limitată, iraționalitatea sau raționalizarea?

 

Vă invităm să trimiteți scurte prezentări (1000 ‑ 3000 de cuvinte), format doc sau pdf, la adresa de e‑mail: punct-ochit@sas.unibuc.ro